یکی از مهم ترین موارد در رعایت اصول ایمنی در آزمایشگاه، طراحی کمد ضد اشتعال برای نگهداری از مواد قابل احتراق میباشد. در مراکز تحقیقاتی و پژوهشی همیشه نگهداری ایمن از مواد آزمایشگاهی یکی از مهمترین نکات قابل توجه بوده است و خواهد بود. بنابراین طراحی کابینت آزمایشگاهی یا کمدی که قادر به محافظت از مواد خطرناک و خطرساز باشد و مانع ایجاد هر گونه حادثه غیر قابل پیشبینی گردد بسیار حائز اهمیت میباشد و هنگام راهاندازی و تاسیس آزمایشگاه باید در نظر گرفته شود.
کاربرد کمد ضد اشتعال
در محیطهای آزمایشگاهی برای نگهداری از برخی مواد خطرناک نظیر
- مواد شیمیایی، اسیدی و خورنده
- مواد قابل اشتعال
- مواد با بخارات سمی
- انواع مواد و مایعات و جامدات آتش زا
- انواع مواد تجزیه شونده
طراحی کمد ضد اشتعال و کمد نگهداری مواد شیمایی با کیفیت و خرید آن ضروری میباشد تا بتوان به خوبی و بطور صحیح از این مواد محافظت کرده و ایمنی کاربران آزمایشگاه و محیط آزمایشگاه را تامین نمود. در صورتی که در مرکز تحقیقاتی و پژوهشی با چنین مواد پر خطر و اشتعالزایی سروکار دارید ضروری است برای نگهداری از آنها از کابینت آزمایشگاهی ایمن استفاده نمایید.
رعایت نکات ایمنی در آزمایشگاه
در آزمایشگاهها با کاربریهای مختلف، احتمال رخ دادن خطرات گوناگونی نظیر موارد زیر وجود دارد:
- نشت بخارات مواد سمی
- اشتباهات انسانی
- آزاد شدن عوامل عفونی
- آزد شدن مواد رادیواکتیو
- ایجاد میدان مغناطیسی شدید یا ولتاژ بالا و یا لیزر
- خرابی دستگاههای مختلف و حساس نظیر هود میکروبی
- ایجاد گرما دمای شدید در محیط
- انفجار و آتش سوزی
بنابراین رعایت نکات ایمنی و احتیاط در آزمایشگاه برای جلوگیری از بروز خطرات جبران ناپذیر امری حیاتی میباشد. اولین و اصلیترین شرط کار انجام تحقیقات گوناگون در آزمایشگاه به حداقل رساندن آسیبهای فردی میباشد. از رو تجهیزات ایمنی مختلف نظیر طراحی کمد ضد اشتعال برای افزایش حفاظت از محیط و کاربران توسط شرکتهای ارائه کننده تجهیزات آزمایشگاهی انجام گرفته است. از آنجایی که آزمایشگاهها کاربریهای گوناگونی در زمینههای مهندسی و علوم دارند نیازمند تجهیزات آزمایشگاهی متنوعی میباشند.
ذخیرهسازی ایمن با کمد ضد اشتعال
همانطور که اشاره شد نگهداری از مواد شیمایی خطرناک درون کابینت های ایمنی و یا کمد آزمایشگاهی یکی از مهمترین اقدامات در هر محیط تحقیقاتی میباشد. منظور از ذخیرهسازی عموما شامل نگهداری مواد خطرساز در فروشگاههای مواد شیمایی میباشد که درون کابینتهای مواد شیمایی یا مکانهای مشابه قرار میگیرد. مورد دیگر مواد اشتعالزا هستند که برای نگهداری آنها طراحی کمد ضد اشتعال صورت گرفته است. لازم به ذکر است مواد و متریال بکار رفته در ساخت کمد نگهداری مواد شیمایی متفاوت از مواد و متریال بکار رفته در ساخت کمد ضد اشتعال میباشد.
فعالیتهای پژوهشی عموما با مواد شیمایی خطرناک یا بیخطر انجام میشود، از این رو مواد شیمایی و مواد قابل اشتعال باید به گونهای نگهداری شوند که ایمنی این مواد کاملا تضمین شود و تنها افراد مجاز و آشنا به استفاده از چنین مواد پر خطری امکان دسترسی به این کمدها را داشته باشند.
نکات مهم در طراحی کمد ضد اشتعال
کمد نگهداری مواد شیمایی آتشزا یا کمد ضد اشتعال باید از متریال خاصی ساخته شده باشد و دارای طراحی منحصر به فردی باشد. متریال بکار رفته در ساخت بدنه این کمد باید مقاومت کافی در برابر حرارت و آتش سوزی داشته باشد. دیگر ویژگیهایی که هنگام طراحی کمد ضد اشتعال در نظر گرفته شود سادگی و زیبایی میباشد. زیرا ظاهر زیبای کمد نقش موثری بر زیبایی و دکوراسیون کل آزمایشگاه دارد.
موادی که برای ساخت کمد ضد اشتعال مورد استفاده قرار میگیرد عموما از جنس MDF میباشد که با روکشهای ضد اسید و ضد آتش HPL پوشیده شده است و یا از جنس ورقههای فولادی میباشد. این متریال دارای مقاومت خوبی در برابر رطوبت، مواد شیمایی، مواد اسیدی بوده و در مقابل حرارت تحمل بالایی دارد.
سیستم تهویه تعبیه شده درون کمد نگهداری مواد شیمایی و مواد ضد اشتعال یکی دیگر از موارد مهم و ضروری در این کمدها میباشد. از این رو کمدی که برای نگهداری از چنین موادی خریداری میشود باید مجهز به فن آزماشگاهی باشد تا بخوبی قادر به تهویه هوای درون کابینت و کمد باسد.
ویژگی های لازم کمد ضد اشتعال
در طراحی کمد ضد اشتعال، طبقات و کشوها مجهز به فیلتر و سینیهای ضد انفجار میباشند و نصب یونیت تهویه مجهز به فنهای PP ضد اسید مهمترین ویژگی چنین کمدهایی به شمار میرود. علاوه بر حفظ ایمنی پرسنل در آزمایشگاه، نحوه نگهداری از مواد پر خطر نیز اهمیت ویژهای دارد و باید به صورتی نگهداری شوند که کارایی خود را از دست نداده و درکیفیت آنها کوچترین خللی ایجاد نشود. همچنین طراحی کمدهای ضد اشتعال مجهز به فیلتر بویژه برای فضاهایی که امکان نصب هود آزمایشگاهی جهت تهویه وجود ندارد بسیار حائز اهمیت است. وجود فیلتر به ایجاد هوایی پاک و عاری از آلاینده در فضای تحقیقاتی کمک مینماید.
یکی دیگر از نکات مهمی که در طراحی کمد ضد اشتعال باید مورد توجه قرار گرفته شود، امکان پاکسازی آسان کمد هنگام شکستن برخی شیشههای حاوی مواد شیمیایی میباشد. همچنین لازم است کمدهای ضد اشتعال به گونهای ساخته شوند که از سرایت آتشسوزی به آنها جلوگیری شود. در حالت معمولی این کمدها به هنگام آتش سوزی میتوانند به مدت 30، 60 یا 90 دقیقه در برابر انفجار مقاومت کرده و قادر به تحمل دما تا 1000 درجه سانتیگراد را دارند.
برای طراحی کمد ضد اشتعال با بهترین کیفیت و مناسب ترین قیمت با ما در شرکت بایرمن در تماس باشید.