پیپت چیست و چه کاربردی دارد؟
نحوه استفاده از پیپت در آزمایشگاه
برای استفاده از این تجهیزات آزمایشگاهی باید در ابتدا با اصول نگه داری از نمونه ها و اصول و روش کار در آزمایشگاه آشنا باشید. سپس برای نحوه استفاده از آن موارد زیر را رعایت کنید:
- درصورت استفاده از این وسیله در ابتدا باید از کالیبره بودن آن برای انتقال حجمی از مایع اطمینان حاصل کنید. بدین صورت که آن را به صورت عمود، از بخش بالای خط نشانه نگه دارید. درصورت گرفتن پیپت از بخش حباب، گرمای دست سبب خارج شدن از کالیبره بودن میگردد.
- پس از اینکه پیپت را به صورت عمود در محلول وارد کردید، بوسیله پوآر، آن را از مایع پر کنید. برای به حجم رساندن آن باید توجه کنید که خط نشان به صورت عمود باشد.
- پس از به حجم رساندن پیپت برای خروج مایع، باید آن را در بالای ظرف مدنظر نگه داشته و بوسیله شیر خروج مایع پوآر، محلول را درون ظرف بریزید.
- بوسیله تماس نوک پیپت با دیواره ظرف موردنظرتان، میتوانید مایع را به صورت کامل خارج نمایید. درصورت باقی ماندن مقداری از مایع در درون پیپت، به هیچ وجه درون آن ندمید. زیرا این عمل در محاسبات خطا ایجاد میکند.
انواع پیپت
پیپت میکرو
این مدل پیپت آزمایشگاهی معمولا به عنوان محیط توزیعکننده بکار میرود.
پیپت Positive displacement
این نوع از جنس پلاستیکی بوده و برای انتقال مواد فرار و چسبناک در حجم کم مانند DNA و بهمنظور جلوگیری از آلودگی مورد استفاده قرار میگیرند.
پیپت پاستور
این نوع پیپت آزمایشگاهی به دو مدل پلاستیکی و شیشهای تقسیم میشود. و برای انتقال حجم کم مایع و کالیبره نشده بکار میرود. به این پیپتها همچنین Droppers، Droppers Eye، Droppers Chemical و Teat نیز میگویند.
پیپت مدرج
پیپت آزمایشگاهی ساده دارای دو مدل سرولوژیک و موهر است که به سبب دقتی برابر با 0.5 تا 1% حجم کل، بهمنظور انتقال مایعات از ظرفی به ظرف دیگر استفاده میشود. نوع موهر آن به صورت کامل تخلیه میشود. درواقع تفاوت موهر و سرولوژیک در درجه بندی موهر تا قبل از نوک و درجه بندی سرولوژیک تا نوک پیپت است. درجه بندی پیپت سبب افزایش دقت آن میشود.
پیپت حجمی یا پیپت حبابدار
به این نوع پپیت، پیپت ژوژه یا پیپت حبابدار نیز میگویند. از این نوع برای انتقال حجمی از محلول و اندارهگیری دقیق به سبب کالیبره شدن استفاده میشود. پیپت حبابدار دارای حباب بزرگ با قسمت باریک بلند در بالا و علامت اندازهگیری میباشد. از این نوع عموما برای تهیه محلول در حجم 10، 25 و 50 میلی لیتر از پایه بلند و آمادهسازی راهکارهای تیتراسیون استفاده میشود.
پیپت الکترونیکی
بهمنظور به حداقل رساندن اختلالات اسکلتی عضلانی به دلیل پیپت نمودن مکرر از این نوع پیپت آزمایشگاهی استفاده میشود.
پیپت پمپ
این نوع پیپت آزمایشگاهی برای برداشتن و انتقال مقادیر کم مایع و محلولهای شیمیایی مورد استفاده قرار میگیرد. این وسیله توسط فنری ضامندار پیستونی را بالا میبرد و مایع را داخل پیپت میکشد.
نکات مهم در هنگام استفاده از پیپت آزمایشگاهی
- در زمان کار با این ابزار به هیچ عنوان از دهان استفاده نکنید. برای اینکار بهتر است از پوآر یا حباب مخصوص استفاده کنید.
- برای خروج محلول و برداشتن آن باید این ابزار را به صورت عمود نگه دارید.
- به هیچ وجه برای خروج کامل مایع در پیپت فوت نکنید.
- هنگام استفاده از این وسایل به حجمهای مختلف آن که با کدبندیهای رنگی مشخص شدهاند دقت کنید.
- اگر از مواد سمی و خطرناک استفاده میکنید باید حتما نکات ایمنی در آزمایشگاه را رعایت کنید.
روش نگهداری از پیپت
- برای نگهداری از پیپت آزمایشگاهی باید آن را هر روز با شوینده مناسب و مخصوص تمیز کنید. البته در هنگا شستشو باید دقت کنید نوک آن نشکند. چراکه ممکن است دقت خود را از دست داده و دیگر کالیبره نباشد.
- این وسایل را باید استریل کنید. البته بدین منظور باید طبق دستورالعملهای سازنده پیش رفت. زیرا برخی از انواع آن با درجه حرارت 121 درجه و برخی دیگر با جدا شدن اجزا استریل میگردند.
- اگر از پیپت آزمایشگاهی برای انتقال مواد خورنده و زیانآور استفاده میشود بهتر است قبل از آن مجدد کاملا استریل و تمیز شوند.
تفاوت پیپت مدرج و حبابدار در چیست؟
پیپت آزمایشگاهی را چگونه تهیه کنیم؟
تفاوت پیپت با استوانه مدرج و بورت در چیست؟
پیپت برال چیست؟
این نوع پیپت آزمایشگاهی یک قطعه از پلاستیک نرم یا پلی اتیلن تولید شده است و حباب آن به انتهای پپت متصل است.