وبلاگ

انواع بشر آزمایشگاهی و کاربرد بشر چیست؟

انواع بشر آزمایشگاهی و کاربرد بشر چیست؟

بشر آزمایشگاهییکی از تجهیرات پرکاربرد در آزمایشگاه‌هاست. این ظرف استوانه‌ای با دهانه گشاد ریختن مایعات را در ظروف دیگر، نگهداری، گرم کردن و هم زدن ماده را تسهیل می‌کند. بشرها معمولا دارای کفی صاف و مدرج هستند و در سایزهای متفاوتی از یک میلی لیتر تا چندین لیتر وجود دارند. جنس بشر آزمایشگاهی معمولا از شیشه (پیرکس) یا پلاستیک می‌باشد. در حالت کلی این تجهیزات آزمایشگاهی از جنس شسشه هستند؛ اما بعضی از انواع بشر از پلاستیک یا فلز مقاوم در مقابل حرارت ساخته می‌شوند.

در بسیاری از آزمایشگاه‌ها از بشر در کنار تجهیزات ضروری و تجهیزات عمومی آزمایشگاه همانند مشعل‌های Bunsen، صفحات حرارتی، همزن‌ها و انبرهای ایمنی استفاده می‌کنند. ما در ادامه این مطلب از وب سایت شرکت بایرمن قصد داریم بیشتر به بشر چیست و چه انواعی دارد و یا اینکه کاربرد بشر چیست؟ بپردازیم.

بشر آزمایشگاهی چیست؟

شاید تابحال به این پرسش یرخورده باشید که بشر چیست؟ بشرها که جزو شیشه آلات آزمایشگاهی هستند، ظرفی ساده برای مخلوط کردن، هم زدن، اندازه‌گیری حجم و گرم کردن مایعات می‌باشند. معمولا این تجهیزات آزمایشگاهی به شکل استوانه‌ای با لبه ضخیم و کف صاف و یک شیار ناودانی در لبه ساخته می‌شوند. این ویژگی‌ها باعث شده تا بتوان این ظرف را در سطحی صاف مانند انواع میزهای سکوبندی آزمایشگاهی یا همزن مغناطیسی و هات پلیت قرار داد. شکل لبه بشر آزمایشگاهی سبب تسهیل ریختن مایعات به ظرف‌های دیگر می‌شود. دهانه گشاد بشر نیز باعث استفاده آسان جهت اهدافی مختلف همانند تعیین ph محلو‌ل‌ها می‌گردد.

کاربرد بشر چیست؟

حال که با چیستی بشر آزمایشگاهی آشنا شدیم شاید به این پرسش برخورده باشید که کاربرد بشر  چیست؟ کاربرد بشر در آزمایشگاه‌ها بر اساس نوع آن متفاوت است. انواع بشر همانند بشر گریفین (یشرهای کوتاه) و فیلیپس اغلب برای استفاده روزانه و اموری نظیر اختلاط، اندازه‌گیری و تخلیه و .. بکار می‌روند. لیوان‌های Berzelius به‌منظور آزمایش‌های تیتراسیون بکار رفته و در آن‌ها محلول‌ها جهت ایجاد نتایجی فراوان مخلوط می‌گردند.

لیوان‌های مسطح نیز به‌منظور گرم کردن و لیوان‌های پلاستیکی برای آنالیز طیفی گاما و دیگر آزمایش‌های مشابه در آزمایشگاه‌ها استفاده می‌شوند. برای عدم اشتباه در آزمایش‌ها شما می‌توانید از علامت‌گذاری‌های مدرج روی بشر آزمایشگاهی جهت اندازه‌گیری‌های دقیق استفاده کنید.

کاربرد هیتر بشر نیز در آزمایشگاه‌های مختلف زیاد است. برای نمونه بشرهای شیشه‌ای امکان گرم کردن روی مشعل بونسن را دارند. این بشرها از شیشه بوروسیلیکات تولید شده و مقاومت حرارتی بیشتری نسبت به بشر پیرکس دارند.

انواع بشر آزمایشگاهی کدام است؟

در ادامه قصد داریم به انواع بشر آزمایشگاهی برای درک بهتر آنکه کاربرد بشر چیست، بپردازیم:

بشر آزمایشگاهی شیشه ای

بشر آزمایشگاهی شیشه‌ای معمولا برای برداشتن مایعات بکار می‌روند. بشرهای مندرج شیشه‌ای به عنوان ظرف واکنش نیز بکار می‌روند. البته از این لوازم آزمایشگاهی در زمانی که حرارت وجود نداشته باشد استفاده می‌شود. آزمایش‌هایی نظیر پتانسیومتری، ph متری و یا آزمایش‌های که در آن‌ها از الکترود استفاده می‌شود.

بشر پیرکس

این بشرها به‌منظور حرارت دادن محلول بکار می‌روند. اگر به دو مایع در کوره یا روی شعله حرارت نیاز باشد از بشر آزمایشگاهی پیرکس استفاده می‌شود. شیشه‌های بروسیلیکاتی یا پیرکس مقاومت بالایی در مقابل فعل و انفعالات شیمیایی با حجم‌های گوناگون دارند.

بشرهای پلاستیکی

این بشرها همانند بشر آزمایشگاهی شیشه‌ای به‌منظور برداشتن مایع و ریختن داخل ظروف دیگر بکار می‌روند. بدین منظور هر اندازه بشر آزمایشگاهی باریک‌تر باشد، خطای آزمایش کمتر خواهد بود. بشر پلاستیکی درحالت کلی به دو دسته پروپسلین با تحمل گرمایی پایین و ptfe با پایداری شیمیایی و محدوه دمایی وسیع تا 290 درجه سانتی‌گراد تقسیم می‌شوند.

بشر فلزی

این بشر آزمایشگاهی به دو دسته زیر تقسیم بندی می‌شود:

  • آلومنیوم: این بشرها براساس محلولی که در آن ریخته می‌شود، انتخاب می‌گردند.
  • فولاد ضدزنگ: این نوع بشر آزمایشگاهی دارای پایداری‌ شیمایی و مقاومت دمایی بالایی است. از همین رو معمولا از این نوع استفاده می‌شود.

نحوه استفاده از بشر آزمایشگاهی چگونه است؟

نحوه استفاده از بشرها به اهداف شما بستگی دارد. در حالت کلی شما ممکن است از یک بشر با خطوط اندازه‌گیری مندرج روی آن برای اندازه‌گیری حجم تقریبی مایعات استفاده کنید. البته برای اندازه‌گیری دقیق بهتر است از ترازوی آزمایشگاهی استفاده نمایید. مایعات موجود در بشر آزمایشگاهی را روی مشعل Bunsen با هم مخلوط یا گرم می‌کنند تا واکنش شیمیایی مورد انتظار ایجاد گردد. مهم نیست چگونه از این تجهیزات آزمایشگاهی استفاده می‌کنید، آنچه مهم است این است که بعد از استفاده از بشر باید آن‌ را با دقت بشویید تا از آلودگی آن‌ها جلوگیری شود.

تفاوت ارلن و بشر چیست؟

ارلن نوعی وسایل آزمایشگاهی همانند بشر است اما دهانه آن نسبت به بشر باریک‌تر است. از این رو بخار کمتری از آن خارج می‌شود. همچنین ارلن آزمایشگاهی را برخلاف بشر می‌توان با شیشه آلات یا چوب پنبه مسدود نمود.

جنس بشر آزمایشگاهی چیست؟

این تجهیزات را معمولا از شیشه بوروسیلیکات، کوارتز یا در موارد پلاستیکی از پلی پروپیلن، اتیلن تترافلورو اتیلن، پلی تترا فلورو اتیلن، پلی متیل پنتن و یا تفلون می‌سازند. بشر پلاستیکی پلی پروپیلنی قابل استریل و اتوکلاو آزمایشگاهی در دمای 121 درجه سلسیون می‌باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *